top of page
Sök
  • Skribentens bildJohanna Trädgårdsarkitekt

Spirande vår och hungriga rådjur
Varje vår blir vi glada när de första solstrålarna tittar fram och grönskan börja spira i rabatten och vi längtar extra mycket efter värmande vårsol och färgsprakande tulpaner. Varje dag händer det något i rabatten, för varje liten knopp som man glömt att man planterat spritter det lite extra i kroppen.


När lökarna börjar komma upp ur jorden kan man strö ut blodmjöl innan blomningen för att ge extra näring. Detta ska även ha en viss kortsiktig effekt på rådjur och harar. Rådjur och harar är nämligen hungriga och äter gärna tulpanblad och knoppar. Många av mina kunder hör av sig och säger att de har testat allt men djuren överlistar dem hela tiden, är det inte rådjur och harar så är det sorken festar loss i trädgården.


Jag brukar då rekommendera mina kunder Treco Garden som är naturligt och enkelt att använda samt effektivt.


När tulpanerna vissnat kniper jag bort blomknoppen så näring går tillbaka till löken. Jag brukar även vira ihop de gulnande bladen och peta in under perennerna. Då slipper rabatten se skräpig ut med vissna blad. Jag brukar samplantera mina lökar med marktäckande perenner som döljer bladen.

Exempel på bra perenner för samplantering är kaukasisk förgätmigej, daggkåpa, höstanemon och funkior.

Min favorit är lättskötta Astillbe, lagom till när narcisser och tulpaner blommat ut täcker de marken med sina läckra bladverk. Under högsommaren sen blommar de själva förtjusande i ståtliga plymer.

100 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page