top of page
Sök
  • Skribentens bildJohanna Trädgårdsarkitekt

5 viktiga saker att tänka på vid anläggning av din nya trädgård


För den som inte tidigare har praktisk erfarenhet av trädgårdsanläggning är det svårt att veta vad man bör tänka på. Här kommer några tips som hjälper dig på vägen.


1.Gör en ritning Innan du ska anlägga en trädgård är det bra att ha en ritning som du kan använda som underlag vid anläggning. Ritningen ger din en god inblick i hur trädgården kommer att gestalta sig och ger en bra uppfattning och förståelse inför anläggning. Först bör du planera var gångar, uteplatser, rabatter och träd ska vara, det gör det enklare för dig efteråt. En trädgård ska också vara en förlängning av huset och ge rum och liv åt fastigheten. Låt kreativiteten flöda och var realistisk. En komplicerad trädgård kräver mer tid än en mer uppstrukturerad och enkel variant. Hur mycket tid är du beredd att lägga ner?


2.Plantera väggar och tak först

En tomt består av golv, väggar och tak, precis som ett hus. Golvet består ofta av en gräsmatta och väggarna består av buskar och häckar och taket, ja det är de träd som skuggar så ljuvt om sommaren. Allt detta ska gärna finnas med i en trädgård, som då får både känsla och djup. Buskar och träd tar tid att växa så därför plantera dessa först. Finns det redan träd på tomten så var mycket rädd om dem. Fäll t ex aldrig ett gammalt träd utan att du är helt klar över följderna. Trädet bör kanske styra husets placering på tomten och inte tvärtom. Om inte träd finns på tomten är det att rekommendera att betala lite mer och köpa större träd och häckar från början.


3.Riktigt bra jord är nyckeln till fin gräsmatta Valet av jord har stor betydelse för din odling och det kan vara bra att läsa på lite innan du väljer typ av jord. Satsa på jord med hög kvalitet. När du ska hitta rätt jord behöver du fundera på vad det är du ska plantera och var du ska plantera. Vilken jord som passar bäst beror helt och hållet på din odlings behov och förutsättningar, det vill säga var den ska planteras. Ogräsfri jord är bra, där växer inte fleråriga ogräs som kvickrot.

Tjockleken på jordlagret när du ska anlägga en gräsmatta har också stor betydelse, den bör vara 20 till 30 cm för att ge en robust och tålig gräsmatta som tål en del torka. Du behöver ofta luckra upp jorden då den oftast blivit hoppackad och hård under byggtiden. Skrapa bort matjorden på toppen och ställ den åt sidan. Luckra upp marken ner till en halv meters djup, det enklaste att göra med en jordfräs. Fyll tillbaka matjorden och fyll på extra med ogräsfri jord så att du har ett rejält djup.4.Belysning

Fundera gärna kring belysningen redan från början när du ska anlägga din trädgård och gör även en plan kring detta! Det är mycket lättare att dra rör för belysning innan gräsmatta är lagd.

En väl sammansatt trädgårdsbelysning är inte bara vacker att se på. Den hjälper oss att orientera oss i uterummet och förlänger utomhussäsongen rejält. Skapa spänning och variation genom att blanda olika sorters ljuskällor- pollare, spotlights, ljusslingor och väggbelysning.5.Ta kontakt tidigt

Misstaget många gör vid anläggning av trädgård är att man kontaktar anläggare försent.

Många väntar tills våren börjar komma och tänker sedan att det ska vara klart till midsommar.

Det kan bli mycket kostsamt att stressa med stora projekt. Ta kontakt med flera anläggare och jämför offerterna. Och framför allt glöm inte att titta på referenserna.


Lycka till!

1 492 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page